Egyrészt, mert beszéltünk róla, másrészt meg mi a faszt együnk húsvétkor, ha nem ezt. Kezdjük a zsömlével. Az a fasza kis édeskés buci lesz belőle.
Hozzávalók:
1/2 kiló liszt
5 dkg vaj v. margarin (inkább ne)
1/2 élesztő v. 7g szárított
3 dl tej
7 dkg cukor
2 tojás (1 a tésztába, 1 meg megkenni)
1 nagy csipet só
Kézmeleg tejben elkevered a cukrot, oszt bele az élesztő keleszted/nem keleszted alapon. Majd összegyúrod az egészet kevés után lisztezéssel, hogy egy homogén, nem ragadó tésztát kapj. Meleg helyen fél órát keleszted letakarva, majd 6 gombócot formálsz belőle, és még 20 percig keleszted a.k.a. nem csinálsz semmit, csak vársz. A kettes számú tojást felvered, bekened vele a zsemlék tetejét, majd 180 fokon kábé 20-25 perc alatt megsütöd. Amíg olyan szépre barnul, mint amit a vásárban láttál. Hurrá! Gecifinom zsömlét csináltál.
Jöjjön a hús. Mivel többször darált marhahúsod és vesefaggyúd is MINDIG van otthon, ezért a hozzávalók:
1/2 kg darált sertéshús (comb, lapocka)
1 tojás
1 kis fej hagyma reszelve/geciapróra vágva
1-2 gerezd fokhagyma nyomva/reszelve/geciapróra vágva
só, bors, kömény ízlés szerint (2 kiskanál só, 1-1 a többiből)
Összetapicskolod egy masszává, oszt, ha nem elég jó az íze hozzáfűszerezed. Értelemszerűen 6 részre oszd, majd ZSÍRON, nagy lángon hirtelen süsd meg mindkét oldalt. (Ha a második oldalt sütöd, és ráraksz egy szelet sajtot sülni, akkor örömkönnyeket csalsz a szemembe.) Lényeg a kéreg, mert belül maradhat kicsit nyers, sőt! Ez főleg a marhára igaz, de a disznóba se fogsz belehalni. Oszt azt raksz bele amit akarsz. Húsvéti sonka ma mindenképp lesz benne. Falod-e, baszdmeg?
Falod!
Mivel utcakaja, ezért The Streets. Amúgy is épp ezt hallgatom: